top of page
Matilda Kivinen

Kokemusta ja konkariteettia 💎

Parempaa (työ)elämää ihan kaiken ikäisille


Milestonen missiona on muuttaa työelämän ihmiskäsitys inhimillisemmäksi. Tänäkin vuonna olemme saaneet olla muotoilemassa parempaa ja inhimillisempää yrityskulttuuria tuhansille ihmisille Suomesta Intiaan saakka. Poikkeuksellisesta ja äkillisestä toimintaympäristön muutoksesta huolimatta työyhteisöjen kehittäminen on pysynyt johtoryhmien agendoilla. Digitaaliset dialogit jatkuvat varmistaen yhteistä ymmärrystä strategiasta tai arvoista. Tiimien kehittäminen ja kulttuurien muotoilu digitaalisesti mahdollistaa jokaisen työntekijän osallistamisen etätyöpisteen sijainnista huolimatta.


Kokemus ja konkariteetti kehittämisen vuoden 2021 painopistealueeksi?


Työyhteisöjen kehittämisen parissa työskentely on vahvistanut havaintoamme henkilöstöryhmästä, jonka hyvinvoinnilla on mittavia vaikutuksia organisaation onnistumiselle. Laajaa kokemusta, hiljaista tietoa ja substanssiosaamista kerryttäneet konkarit. Havainnosta syntyi Nextmile -liiketoiminta, jonka tavoitteena on varmistaa +55 työntekijöiden työhyvinvointi, jaksaminen sekä työn tehokkuus ja mielekkyys eläkkeelle siirtymiseen saakka ja jopa sen jälkeen.


Kuulimme noin 6000 ihmisen ääntä: yli 60 vuotiaita arvostetaan työyhteisöissä – esimiestyöllä on tärkeä rooli työssä viihtymisessä


95 prosenttia vastaajista kokee, että yli 60-vuotiailla on hyödyllistä kokemusta ja osaamista ja noin 80 prosenttia ajattelee, että konkarit voivat neuvoa ja opastaa muita, selviää Konkari 2020 -tutkimuksesta, jossa selvitettiin eri ikäisten suhtautumista yli 60-vuotiaisiin työntekijöihin ja ajatuksia työnteosta eläkeiässä. Tutkimukseen osallistui 5.945 20-80 vuotiasta vastaajaa, joista 62 prosenttia oli yli 54-vuotiaita tutkimuksen aihealueesta johtuen.


Neuvojen pyytäminen lisää arvostuksen kokemusta


Yli 60 –vuotiaiden arvostaminen näkyy etenkin kokemuksen ja osaamisen kunnioittamisena ja neuvojen kysymisenä. Tärkeänä arvostuksen osoituksena pidetään myös joustojen tarjoamista. Toisaalta monet vastasivat, että työntekijöitä arvostetaan osaamisen ja ammattitaidon perusteella eikä iällä ole merkitystä. Arvostuksen puuttuminen puolestaan ilmenee tutkimuksen mukaan kollegojen ja esimiehen käytöksessä, työmahdollisuuksien vähenemisenä sekä siinä, että kehittymiseen ja jaksamiseen ei panosteta.


Työn merkityksellisyyden kokemus kasvaa


Työhön liittyvistä asioista tyytyväisimpiä eri ikäryhmät ovat itsensä tarpeelliseksi kokemiseen, työkavereihin ja ilmapiiriin työpaikalla, yhteiskunnallisen velvollisuuden tekemiseen ja työpaikan pysyvyyteen. Yli 54-vuotiailla korostuu myös tyytyväisyys työn merkityksellisyyteen ja joustaviin työaikoihin. He ovatkin pääsääntöisesti nuorempia tyytyväisempiä useisiin työhön liittyviin asioihin.


Hyvä esimies tukee tasapuolisesti myös konkaria


Eläkeajan lähestyessä muutoksen tuki on yhtä tärkeää kuin missä tahansa isommassa muutoksessa joko organisaatiossa tai henkilökohtaisessa elämässä. Muutoksen tuettu käsittely ja siihen liittyvien epävarmuustekijöiden prosessointi vapauttaa henkiset voimavarat arkeen, mistä hyötyy sekä työnantaja että konkari itse. Tässä esimiehen rooli on aivan oleellinen. Tärkeää onkin, että konkareille ja myös esimiehille on tänä päivänä saatavilla tukea ulkopuolelta, sanoo Nextmilen Antti Harjuoja.


Olisiko vuosi 2021 konkarien vuosi työyhteisöjen kehittämisessä?


Lisätietoja Nextmile-palveluista ja Konkari 2020-tutkimuksesta

Antti Harjuoja antti@nextmile.fi,

puh. 050 5714011


Nextmile on työelämän konkareihin keskittynyt liiketoiminta, joka osa Milestone Coaching & Consulting Oy:tä. Konkari 2020 -tutkimuksen toteutti Nextmile, tutkimuksen toteuttamiseen osallistuivat Elisa, Mehiläinen, LähiTapiola, Ramboll, Sarastia Rekry ja S-ryhmä.

Comments


bottom of page